Draghund

Draghundssektorn

Draghundsport är indelad i två grenar, nordisk stil- när föraren kör skidor bakom hunden/hundarana och slädhundsstil- när föraren står på släde efter hundarna. I vår klubb är det ffa nordisk stil vi syssslar med.I nordisk stil tävlar man i pulka- eller linklass, pulka innebär att hunden förutom föraren även får dra en pulka med bestämd vikt. Det vanligaste är att man har en hund men det finns även klasser där man får ha upp till fyra hundar som drar.På vintern har vi träningstider i Hemus då vi träffas och tränar hundarna, är du intresserad att pröva på så hör av dig till draghundssektorn. Draghundskörning är ett roligt sätt att hålla igång hundarna på vinter även om man inte vill tävla!
Dragprov

Svenska Brukshundklubben och Svenska Draghundsportförbundet (SDSF) har ett avtalsenligt samarbete.

Svenska Brukshundklubben har en sektorledning som ansvarar för verksamheten inom klubben. Sektorledningen ingår enligt samarbetsavtalet även i en samarbetsgrupp tillsammans med två ledamöter från Svenska Draghundsportförbundet. Brukshundklubben har ansvaret för meriteringen av hundar. Ansvaret för övriga delar av draghundsverksamheten regleras enligt avtal.

Ansvaret för tävlingsprogrammet ligger hos Svenska Draghundsportförbundet, till vilken samtliga medlemsklubbar anmäler sina draghundstävlingar. Ansökan om dragprov vidarebefordras sedan till Svenska Brukshundklubben.

Redovisning av tävlingsresultat sker till Svenska Draghundsportförbundet, medan dragprovsresultat redovisas till Brukshundklubben.

Dragproven för meritering anordnas alltid i samband med tävling och kan ske på två sätt. Lokal brukshundklubb som är medlem i Draghundsportförbundet kan arrangera såväl tävling som dragprov. Lokalklubb som inte är medlem i Draghundsportförbundet kan arrangera dragprov för meritering, och är då medarrangör vid tävling som anordnas av lokal draghundklubb ansluten till Draghunsportförbundet.

Omfattningen av draghundsverksamheten är självklart mycket beroende av tillgången på snö. Ett tiotal milda och snöfattiga vintrar i syd- och mellan-sverige har gjort att det totala antalet dragprov och därmed antalet deltagare under ett flertal år legat på en relativt låg nivå.

Vill du veta mer, kolla in Svenska Draghundsportförbundet.

Öppen träning

Vill du hänga på och köra din hund så har vi tid i Hemus på måndagar och onsdagar 20.00-21.00. Vi har väl inte kommit igång riktigt ännu men du kan höra av dig till någon av följande för att få reda på om vi är igång:

Staffan Jutterström, 0250-302 21 eller 070-268 33 09
Nicklas o Gunilla Stam Ström, 0250-109 73 eller 070-531 13 05
Thomas Sparr, 0250-432 66

Comments are closed.