Agility

Agility

Agility är en tävlingsform som går ut på att hunden på tid tar sig igenom en hinderbana med olika typer av hinder. Det är en fartfylld tävling som bygger på samarbete och harmoni mellan förare och hund, lyhördhet, lydnad och kontakt. Grundtanken är att agility skall vara roligt både för förare och hund.Dessa ord inleder reglerna för agility och det sammanfattar på ett mycket bra sätt vad agility går ut på. Ibland förstår man inte hur det går till när föraren har full kontroll över sin hund trots att hunden springer i ett rasande tempo. Föraren ser till att hunden tar rätt hinder på korrekt sätt.

 
Kaijlas (Stabyhound)


En glad Whippet


Milla och Vilmer tränar slalom


Thea (Border Collie)

Agility tävlas både individuellt  och tillsammans i lag. Det tävlas också i två olika klasser, hoppklass och agilityklass. Skillnaden mellan dessa två klasser är att i hoppklassen finns inte alla hinder med. De så kallade klätterhindrena (balansbom, A-hinder, gungbräda samt bord) får inte förekomma i en hoppklass. I agilityklassen kan  samtliga hinder finnas med på banan.Eftersom hundar finns i alla möjliga storlekar har man delat in hundarna i storleksklasser efter mankhöjd. Detta för att det ska bli så rättvist som möjligt. Storlekarna är small, upp till 35 cm, medium, mellan 35 och 43 cm, samt large, 43 cm och uppåt. Hundar som har en mankhöjd mellan 43-45cm får välja om dom vill tävla i Medium eller Large. Hinderhöjderna är anpassade efter de olika storleksklasserna.Man tävlar även i olika svåra klasser. Hunden måste ha fyllt 18 månader för att få  börja tävla. Dessa klasser är:

  • Klass 1   Den enklaste klassen som alla startar i. För att få starta i nästa klass krävs det 3 st uppflyttningspinnar. En uppflyttningspinne får du om du är felfri och bland dom främsta 15% av startfältet.
  • Klass 2   Här höjs svårighetsgraden något vilket ställer större krav på dig och din hund. Banan blir lite krångligare  med mer svängar och fällor, dvs hinder som står i en           naturlig väg för hunden men som inte ska tas. Även i  denna klass krävs 3 uppflyttnings-pinnar för att få starta i nästa klass.
  • Klass 3   Agilityns elitklass! I denna klass körs SM och här delas det ut certifikat till den hund som är snabbast och felfri. Efter 3           certifikat i antingen hopp- eller agilityklass får man ansöka om championat. Inom agilityn kan man få två olika championat, SAgCh i agilityklassen och SAg(hopp)Ch i hoppklassen.

Comments are closed.